Haberler

How Nations Succeed Üzerine

ODTÜ Mezunları Birliği Vakfı (MEBİVA) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) işbirliği ile Sayın Prof. Dr. Murat Yülek’in “How Nations Succeed: Manufacturing, Trade, Industrial Policy, and Economic Development” kitabı üzerine MEBİVA üyelerine özel bir kitap söyleşi programı düzenledi. Program 14 Şubat 2019 saat 19:00-23:00 ORSAM Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İlginin oldukça yoğun olduğu toplantıya, iş, bürokrasi, siyaset ve akademi çevresinden entellektüel seviyesi yüksek, büyük çoğunluğu ODTÜ-MEBİVA üyeleri olmak üzere ODTÜ’lü öğrenciler ve özel davetliler de katıldılar. Programa katılanlar arasında eski bakanlardan sayın Fikri Işık, Lütfü Elvan ve Prof. Dr. Enis Öztürk ile eski milletvekillerinden Ertan Yülek ve Dr. Abdullah Çalışkan’da vardı.

Program öncesi verilen resepsiyonun ardından, Prof. Yülek, kitabın içeriği hakkındaki sunumunda; gelişmiş ülkelerin bulundukları seviyeye gelmelerinin tesadüfi olmadığı ve bunun oldukça kontrollü ve planlı bir süreçte elde edildiği ve bunun merkezinde sanayileşmenin ve imalatın (industrialization and manufacturing) olduğuna vurgu yaptı. Ancak, sanayileşme ve imalatın yalnız başına yeterli olmadığı bunun imalat değer zincirinde (value chain) yer alan ARGE, tasarım, markalaşma, pazarlama ve satış ile beraber düşünülmeden azami katma değerin elde edilemeyeceğine değindi. İngiltere, Güney Kore, İsviçre gibi ülkelerin bacalı ve bacasız sanayileşme süreçlerinin tarihsel ayrıntısına inerek, hükümetlerin kararlı ve yeri geldiğinde yerli sanayiyi korumacı tutumlarının başarı için gerekli olabileceğini ifade etti. Prof. Yülek, yakın zamanda kitabının türkçe tercümesinin yayınlanacağının haberini de paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir